Imatge o vídeo destacat
Jornades Fe i Justícia Imanol Zubero

‘Una Economia que mata'. Com esborrar-nos del sistema capitalista

El Centre Sant Jaume ha assistit aquest cap de setmana a les IV Jornades Fe i Justícia "Una economia que mata" que organitza Cristianisme i Justícia. Imanol Zubero, professor de sociologia a la Universitat del País Basc (EHU), va ser l’encarregat d’inaugurar aquest espai de trobada que se celebra cada dos anys, on persones vinculades a Cristianisme i Justícia es reuneixen a Barcelona per reflexionar críticament sobre qüestions que afecten avui al diàleg entre la fe i la justícia.

Una vegada més, Zubero va brillar amb un discurs cru i planer, sense adorns ni pal·liatius. L’exsenador del PSE-EE per Biscaia ens va posar davant del mirall d’una societat asfixiada pel sistema capitalista, “un sistema que mata regularment, a diari, i que no mata quan fracassa, sinó quan funciona”.

Zubero volia treure’ns la venta dels ulls i remoure les nostres consciències, i ho va aconseguir. “El sistema capitalista no és una escala, és una pirámide sense graons, amb una cúspide petita i una base molt ampla”, va dir Zubero. “És important que les persones que ens trobem a dalt de la piràmide siguem molt conscients que els privilegis que tenim responen únicament a criteris de pura sort”. 

Molt crític amb aquest sistema “intrínsecament colonial” que dona tanta importància (prestigi i valor) a les activitats que toquen diners i tan poca a les que toquen pell, a la cura, Imanol Zubero també va atacar el greu problema de la manca d’habitatge assequible. “L’habitatge no pot ser un bé de mercat fins que no estigui cobert, és immoral”, va assegurar: “Quan el mercat entra per la porta, el dret surt per la finestra”. 

Aterrant la teoria a la pràctica i a la solució, Zubero va animar el públic a “sortir de la rotonda infinita i paralitzant que suposa el debat sobre si els canvis han de ser individuals o col·lectius”. És difícil esborrar-se del sistema, és cert, però és senzill no col·laborar-hi tant, va dir: “Hi ha comerç just, banca ética, cooperatives d’energia i roba de segona mà… El capitalisme no és acceptable”. 

A la taula inaugural de divendres, li van seguir una sèrie de tallers i taules rodones durant tota la jornada de dissabte. Economia popular, capitalisme i cultura, recursos naturals i conflictes, sobirania alimentària, cadenes globals de cures o economia de guerra van ser algunes de les temàtiques que es van treballar entre les més de 90 persones que van assistir a aquestes Jornades. Malgrat la duresa de la temàtica i de les conclusions, l’organització reivindica una mirada esperançada: “Estem convençuts que l’amor i l’esperança cristiana pot donar llum i contribuir a la lluita contra les injustícies, caminant cap a un món sense explotats ni sobrants.”